Barbet

BARBET (BARBET)

Laitila_11_9_2011-011x13634-kopio-2-scaled.jpg
DSC05099-pienin.jpg
DSCF8613.jpg
SDC10474-scaled.jpg
Isabelle-putkesta.jpg
Isabelle-kissing-the-deer-goodbye.jpg
DSC06517-scaled.jpg
 
FCI:n numero: 105
Rotumääritelmä hyväksytty: FCI 9.5.2006
SKL 11.9.2007

Alkuperämaa:
Ranska

Virallinen rotuyhdistys: Barbet Finland ry
Rotumääritelmä: Barbet

Barbetin PEVISA 2021-2025: http://barbet.fi/platform/jalostus/kasvattajille/barbetin-pevisa/

Kotisivut: Barbet
Facebook.com
 
FCI luokitus: Ryhmä 8 ylösajavat, noutavat koirat ja vesikoirat
Alaryhmä 3 vesikoirat
Käyttökoetulos vaaditaan
 
HISTORIA
Barbet on koiratyyppinä vanha. Tarkkaa alkuperää ei tunneta, mutta todennäköisesti barbet polveutuu aasialaisista lammaskoirista ja mahdollisesti varhaisista griffoneista. Vuonna 1894 Ranskassa laadittiin ensimmäinen rotumääritelmä barbetille. Barbetin rotumääritelmään kirjattiin koiran kyky kulkea metsästäessään vaikeassa maastossa, kuten suolla ja vedessä.
Näin muodostui keskikokoinen, voimakas roteva, älykäs, itsenäiseen työskentelyyn kykenevä, etsivä ja noutava koira. Toisen maailmasodan jälkeen rodun kanta oli hyvin pieni ja sitä elvytettiin vuosikymmenten ajan rotuunotoilla. Barbet oli alunperin FCI 7 ryhmässä(kanakoirat), mutta se siirrettiin vuonna 1986 ryhmään 8.3 (Vesikoirat). Suomeen tuotiin ensimmäinen barbet vuonna 2002.
 
ULKOMUOTO
Barbet on keskikokoinen, normaalirakenteinen rotu. Rodun erikoispiirre on paksu ja villava karvapeite, joka suojaa tehokkaasti kylmältä ja kosteudelta.

Väreinä ovat musta, harmaa, ruskea, kellanruskea, hiekanruskea, valkoinen tai valkokirjava. Rodun ulkomuoto ja rakenne vastaavat keskimäärin hyvin rotumääritelmää ja rodun käyttötarkoitusta, vaikka ilmiasultaan populaatio on monimuotoinen.

 
LUONNE
Barbet on iloinen ja luotettava kumppani. Se on luonteeltaan melko rauhallinen, mutta tarvittaessa vauhtia ja energiaa riittää. Barbet kiintyy vahvasti omistajaansa, ja se on erittäin seurallinen koira, joka viihtyy sekä ihmisten että muiden eläinten kanssa. Usein sekä nartut että urokset tulevat hyvin muiden koirien kanssa. Barbet on rotumääritelmän mukaan tasapainoinen. Hyvän hermorakenteensa ja tasapainoisen luonteensa ansiosta barbet omaa hyvän toimintakyvyn. Rotu soveltuu hyvin alkuperäisen käyttötarkoituksensa metsästyksen lisäksi erilaisiin koiraharrastuksiin ja koira-avusteiseen työhön. Barbet sopeutuu nopeasti uusiin tilanteisiin sekä ympäristöihin ja pysyy tyynenä monenlaisissa tilanteissa. Tämän vuoksi barbetia on helppo pitää mukana arjen menoissa. Barbeteille ei tyypillisesti ole vahvaa puolustushalua eikä vahtiviettiä, eivätkä ne ole erityisen herkkähaukkuisia.
 
HARRASTUS
Barbetin alkuperäinen käyttötarkoitus on vesilintujen metsästys. Tänä päivänä tätä monipuolista harrastuskoiraa käytetään edelleen ylösajavana ja noutavana koirana sekä maalla että vedessä ja monilla yksilöillä on säilynyt myös seisontataipumus. Pienriistan metsästykseen lisäksi barbeteja käytetään myös haavoittuneiden sorkkaeläinten jäljestyksessä.
Barbet sopii hyvin myös erilaisiin koira-avusteisiin tehtäviin. Barbeteja on Suomessa kasvatus- ja kuntoutustyössä mm. päiväkodeissa, kouluissa ja hoivatyössä. Lisäksi barbeteja toimii opas- ja avustajakoirina, ja niitä on koulutettu mm hypokoiriksi. Vapaaehtoistyössä on monia barbeteja kaveri- ja lukukorina. Hyötykoiratehtävien lisäksi barbet sopii useisiin harrastusmuotoihin kuten rallytoko, pelastuskoiralajit, NoseWork, agility, koiratanssi, tottelevaisuuskoulutus, vesipelastus ja koiranäyttelyt.
 
 Tutustu rotuun lähemmin: Barbet Finland ry kotisivuille
DSC00859-2-scaled.jpg
Lila-scaled.jpg
DSC08497-scaled.jpg
DSC06534-2-scaled.jpg
Emma-agissa.jpg
Kerma
DSC02999-scaled.jpg
DSCF3109.jpg
DSC09605-scaled.jpg
DSC02978-scaled.jpg