SPA
SPANIELIEN TAIPUMUSKOE (SPA)
Spanielien taipumuskokeen tarkoitus
Spanielien taipumuskokeen tarkoitus on todeta spanielirotujen käyttöominaisuuksia ja onko koiran luonne ja käyttäytyminen spanielirodulle tyypillinen.
Kokeeseen saavat osallistua Suomen Kennelliiton rekisteröimät 9 kk täyttäneet, FCI:n ryhmien 8.2 ja 8.3 alaiset rodut eli käytännössä tämä tarkoittaa: kaikki Suomen Spanieliliiton alaiset rodut sekä amerikancockerspanielit ja molemmat springerspanielirodut. Kivesvikainen uroskoira voi osallistua taipumuskokeeseen.
Kokeeseen ei saa tuoda sairasta tai kiimaista koiraa. Kantavalla nartulla on äitiysloma ennen ja jälkeen synnytyksen. Rokotusasia pitää olla kunnossa. Tuomareilla ja heidän perheenjäsenillään on myös joitain jääviyssääntöjä, tuomari ei esim. voi arvostella omaa kasvattiaan tai perheenjäsenensä omistamaa koiraa.
Arvostelu suoritetaan hyväksytty/hylätty periaatteella. Koiran kaikkien osasuoritusten tulee olla hyväksyttyjä, jotta se hyväksytään kokeessa. Tuomari antaa jokaisesta koirasta sekä suullisen että kirjallisen arvostelun koiran ohjaajalle kokeen lopuksi. Taipumuskoe ei ole kilpailu, vaan koe, jossa koiran luontaisia taipumuksia arvioidaan. Koiria ei panna paremmuusjärjestykseen.
Kokeen osasuoritukset ja ”mitä se on”
Sosiaalinen käyttäytyminen:
Koiran on tultava vaikeuksitta toimeen ihmisten ja koirien kanssa.
– Tuomari seuraa oman ryhmänsä koirien käytöstä ryhmässä ja koskettelee koiria. Koira ei saa osoittaa aggressiivisuutta tai suurta arkuutta ihmisiä tai koiria kohtaa.
Tottelevaisuus
Yleensä tottelevaisuutta tarkkailla koko kokeen ajan. Koiran on oltava ohjaajansa hallinnassa.
– Koiran on annettava kytkeä itsensä. Haku- ja vesityöskentelyosuudella koira on vapaana, ja ohjaajan kutsusta sen on tultava luokse ja annetta kytkeä itsensä.
Haku ja laukauksensieto
Tarkoituksena on todeta, haluaako koira työskennellä maastossa ja olla yhteistyössä ohjaajansa kanssa. Koira ei saa pelätä siitä n. 25 metrin etäisyydeltä haulikolla ammuttua laukausta.
– Koiran on vainuansa käyttäen etsittävä mahdollista riistaa tai jälkiä vähintään 10 m:n etäisyydellä ohjaajastaan vähintään viiden minuutin ajan, samalla kuitenkin pitäen yhteyttä ohjaajaansa. Ohjaaja saa innostaa koiraa. Aikaa käytetään enintään 20 minuuttia / koira.
– Laukauksensieto kokeillaan hakuosuuden yhteydessä. Koira ei saa pelätä ammuttua laukausta. Laukaus ammutaan, kun koira etenee ohjaajasta poispäin.
Jäljestäminen
Koiran on kytkettynä 6 metrin taluttimeen seurattava vastatapetun tai tuoreena pakastetun, täysin sulaneen riistaeläimen tai kanin laahausjälkeä, joka on n. 120 m:n pituinen. Jäljen puolivälissä on 90 asteen kulma. Laahattu eläin jätetään kaadoksi.
– Koiraa saa ohjata jäljen alusta n. 10 m:n matkan. Jos koira eksyy jäljeltä, voidaan se kerran palauttaa jäljelle. Suoritukseen voidaan käyttää aikaa enintään 10 minuuttia. Koiran on jäljestettävä kaadolle asti, eikä se saa pelätä tai raadella kaatoa. Ellei koira lähde jäljelle, voidaan sitä yrittää enintään 5 minuutin ajan.
Vesityö
Koiran on uitava halukkaasti ja noudettava veteen heitetty riistalintu tai riistalintupukki.
– Ohjaaja heittää riistan tai pukin veteen koiran nähden. Ohjaajalla on mahdollisuus heittää enintään kaksi pukkia tai riistaa. Koiran on uitava vähintään 5 metriä rannasta poispäin ja tuotava riista tai pukki mieluiten kuivalle maalle. Riittävä suoritus kuitenkin on, jos ohjaaja voi jalkojaan kastelematta ottaa noudettavan esineen vedestä. Kivien käyttö lisähoukuttimena on sallittu. Ruuan, makupalan, toisen koiran tai ihmisen käyttö houkuttimena on kielletty. Aikaa voidaan käyttää suoritukseen enintään 5 minuuttia.
Yhteistyö ja yleisvaikutelma
Tuomari kuvaa muutamin sanoin positiivisessa hengessä koiran halua toimia yhteistyössä ohjaajansa kanssa.
Vielä muutamia poimintoja koiran ohjaajan toimintaohjeesta:
– Ohjaajan on tarkoin noudatettava tuomarin hänelle antamia toimintaohjeita ja määräyksiä. Jos ohjaaja ei noudata annettuja ohjeita tai esiintyy hyvän tavan vastaisesti, on tuomarilla oikeus kieltää ohjaajan ja koiran osallistuminen kokeeseen.
– Ohjaajan vaihtoa kesken koetta ei sallita ilman pakottavaa syytä tai tuomarin lupaa.
– Koirat pidetään kytkettyinä kokeen aikana ja ne lasketaan irti vain tuomarin luvalla.
– Kaikenlainen koiran kurittaminen on ehdottomasti kielletty kokeen aikana ja koepaikalla.
– Ohjaajalla on oikeus keskeyttää koe
– Ohjaajalla on koesuorituksen aikana oikeus innostaa koiraansa.
– Ohjaajalla tulee olla 6 metrin mittainen naru kokeen jäljestämisosuutta varten. Hänellä on oikeus käyttää omaa riistalintuansa tai -pukkiansa. Oma riista tai pukki on oltava arvostelevan tuomarin hyväksymä. Pukki tulee olla peitetty vähintään kahdella riistalinnun siivellä. Pukin runko on oltava puuta ja kooltaan 2 x 5 x 20 cm ja siipien tulee olla pukkiin kunnolla sidotut.
Suurin osa spanieliroduistamme tarvitsee näyttelyserttien lisäksi hyväksytyn taipumuskoetuloksen tullakseen Suomen muotovalioksi. Mutta vaikka ei aikoisi kisatakaan näyttelykentillä, voi silti osallistua taippareihin. Kokeissa vallitsee usein leppoisa tunnelma ja jos sääkin suosii, on luonnon helmassa pidettävä koe hauskaa yhdessäoloa muiden spanieli-ihmisten kanssa.
Linkki artikkeliin: Spanielien taipumuskokeet – avaimet harrastusmaailmaan ja jalostukseen
Linkki Taipumuskokeen Ylituomarilistaan
Linkki: Koesäännöt
Linkki: Spanielikollegio