Irlanninvesispanieli

IRLANNINVESISPANIELI (IRISH WATER SPANIEL)

20180218_190626-scaled.jpg
DSC_0435-2-scaled.jpg
IMG_20200420_112442-scaled.jpg
IMG-20190525-WA0011.jpg
Meeri-kasvo.jpeg
Oukki-Luffy.jpg
 
FCI numero: 124
Rotumääritelmä hyväksytty: FCI 02.02.2001
SKL 24.09.2002
 
Alkuperämaa: Irlanti
Virallinen rotuyhdistys: Vesispanielit ry
Rotumääritelmä: Irlanninvesispanieli
 
Kotisivut:
facebook.com/
 

FCI luokitus: Ryhmä 8 ylösajavat, noutavat koirat ja vesikoirat
Alaryhmä 3 vesikoirat
Käyttökoetulos vaaditaan

KÄYTTÖTARKOITUS
Irlanninvesispanieli soveltuu hyvin lähes kaikkeen metsästykseen. Se ajaa riistan liikkeelle ja saattaa seisoa sille, se myös noutaa halukkaasti vaikeassa maastossa. Linnustajat ovat perinteisesti suosineet rotua sen rakenteen ja luonteen vuoksi.

ROTUMÄÄRITELMÄ & LUONNE
Nimensä mukaisesti rotu on kotoisin Irlannista ja se on luokiteltu harvinaiseksi roduksi ympäri maailman ja on myös asetettu vahingoittuvien rotujen listalle Brittein saarilla.

Irlanninvesispanieli on sekä fyysisesti, että psyykkisesti hitaasti kehittyvä, runko saavuttaa lopullisen muotonsa ja massansa vasta noin kolmen vuoden iässä. Lopullisen korkeutensa koira saattaa saavuttaa pentuaikana nopeasti. Tunnusomaista rodulle on tynnyrinmallinen runko, kihara turkki, rotanhäntä (voimakas, lyhyen karvan peitossa oleva tyvestään paksu ja tasaisesti kapeneva häntä) sekä topknot (päälaella oleva turkki, joka muodostuu pitkistä ja löysistä alaspäin kasvavista kiharoista). Kaikki rodun edustajat ovat maksanvärisi vaikka tummuusasteet vaihtelevat. Koirat on mittasuhteiltaan hieman korkeuttaan pidempi, nartut 51-56cm ja urokset 53-59cm.

Perusluonteeltaan koirat ovat aktiivisia ja innokkaasti mukana kaikessa, mitä perheessä tehdään. Pentuaikana on erittäin tärkeää huolehtia sosiaalistamisesta niin ihmisiin kuin muihin koiriin. Nuorta koiraa tulee viedä uusiin paikkoihin ja tilanteisiin itseluottamuksen ja rohkeuden kasvattamiseksi. Irlanninvesispanieli palvoo omistajaansa, mutta voi olla välinpitämätön ja tarkkaileva vieraita ihmisiä kohtaan, se ei kuitenkaan saa olla arka tai pelokas. Rodun luonteessa yhdistyvät suuri älykkyys ja sitkeys. Ja samaan aikaa koiria kuvataan koiraperheen klovneiksi eli ne tulee kasvattaa jämäkällä, mutta hellällä otteella ja itsellä tulee olla matkassa rutkasti huumoria, jotta suhde toimii ja homma etenee halutulla tavalla.

HARRASTUS
Irlanninvesispanieli on spanieli- ja vesikoiraroduista suurin ja sitä on perinteisesti käytetty apuna metsästyksessä, erityisesti vedestä noutavana lintukoirana. Irlanninvesispanieli työskentelee mielellään raskaassa maastossa. Voimakkaat jalat, suojaava ja luonnostaan öljyinen kaksinkertainen turkki, sekä erinomaisen hajuaistin omaava nenä tekevät siitä erinomaisen kumppanin niin metsästykseen, mejään kuin muihinkin ulkolajeihin. Rotu rakastaa uimista, joten esimerkiksi vesipelastus on niille erittäin mieleinen harrastus. Tämän lisäksi ne soveltuvat hyvin tokoon, agiin tai mistä lajista oletkin kiinnostunut. Muista kuitenkin koirassa asuva klovni, joten turhan vakavasti ei kannata harrastamista ottaa tai odottaa bortsujen tapaista varmaa tykittäjää agilityssä

Tutustu rotuun lähemmin: Vesispanielit ry kotisivuille

 

uimassa-scaled.jpg
20190310_151803-crop-scaled.jpg
DSC_0429-2-50-scaled.jpg
Oukki-1-scaled.jpg
Oukki-ja-Luffy.jpg
Oukki-ja-Luffy-2-e1587469520192.jpg
Chili-Catankka-Hit-the-Road-Jack.jpg
Scmoopy-Tyrsky-Oukki.jpg
Oukki-agi-hyppy-2.jpg